Intelligens. Naravno. Umetno. Kolektivno.

Beneški arhitekturni bienale 2025 

Predsednik Beneškega bienala Pietrangelo Buttafuoco in kustos 19. mednarodne arhitekturne razstave Carlo Ratti sta 7. maja 2024 predstavila podrobnosti naslednjega beneškega Arhitekturnega bienala 2025, ki bo potekalo od 10. maja do 23. novembra 2025. Razstave bodo v tradicionalnih razstavnih prostorov Gardens in Arsenale in tudi na različnih lokacijah mesta v laguni.

Tema, ki bo zaznamovala naslednji arhitekturni bienale, Intelligens. Naravno. Umetno. Kolektivno. je večpomenska. Raziskuje kompleksnosti grajenega okolja in discipline, ki prispevajo k njegovemu oblikovanju. Carlo Ratti je izpostavil pomen inteligence v vseh njenih oblikah, ki presega preprost koncept umetne inteligence. Predlaga razširitev pomenov, povezanih z inteligenco, in bolj integriran pristopom, ki med drugim vključuje širok spekter disciplin, kot so umetnost, inženiring, biologija, družbene in politične vede. 

Ambiciozen cilj bienala je učinkovito iskanje konkretnih rešitev okoljskih izzivov sedanjosti, pri čemer priznava ključno vlogo arhitekture v trenutni podnebni krizi.

Več na https://www.labiennale.org/en/architecture/2025