Grafton nagrajeni z Mies van der Rohe 2022

Čestitamo! 

Čestitamo arhitektom Grafton!

Več o nagradi Mies van der Rohe 2022

Nagrado Mies van der Rohe 2022, najpomembnejšo evropsko nagrado za arhitekturo, so podelili biroju Grafton za Mestno hišo – Univerza Kingston v Londonu.

Yvonne Farell je bila leta 2009 predavateljica na Piranskih dnevih arhitekture in članica mednarodne žirije za nagrado Piranesi 2009. In kakšno naključje: trije od devetih predavateljev na PDA 2009 so tudi prejemniki Pritzkerjeve nagrade: Wang Shu (2012), Grafton (2020) in Diébédo Francis Kéré (2022). Med Pritzkerjevimi nominiranci pa je bil leta 2019 tudi Bijoj Jain. Tudi ostali PDA predavatelji so prejemniki ali nominiranci prestižnih mednarodnih nagrad.

Miesova žirija 2022 je izpostavila izjemno kakovost okolja, ki ustvarja odlično vzdušje za študij, združevanje, ples in druženje. Večnivojsko fasadno stebrišče ustvarja večplastno prostorsko izkušnjo, ob tem pa uporabnikom nudi domače vzdušje, v katerem se udobno počutijo. Plesni, knjižnični in študijski prostore z uporabo plasti tišine in nivoji zvoka odlično delujejo skupaj. Miesova nagrada je bila prvič podeljena univerzitetni stavbi. Le-ta s kakovostnim arhitekturnim oblikovanjem izkazuje potencial javnih izobraževalnih projektov, ki z izobraževanjem in združevanjem dostojanstveno dokazuje življenje ljudi ter vsem daje enake izobraževalne možnosti.

Čestitamo arhitektom Grafton!

Več o nagradi Mies van der Rohe 2022