NEFORMALNO MESTO: ZAČASNE AVTONOMIJE UTOPIJE

 
Avtomatik Delovišče vas vabi, da se jim pridružite ob skupnostnih dogodkih mednarodne poletne šole „Neformalno mesto: začasne avtonomije utopije“, ki bo od 1. do 11. septembra potekala v koprskem Libertasu, Kiosku K-67, ki nam ga za začasno rabo odstopajo Obalne galerije Piran, in v BankArt galeriji na Kidričevi. Poletne šole se bo udeležilo 15 študentov iz cele Evrope ter vrsta mednarodnih predavateljev: Marjetica Potrč, dr. Barbara Predan, Alessia Rosati, Eliana Stefa ter Christine Serifi.
  
S predavatelji bomo odprli teme o tem, kako je preoblikovanje sveta v zadnjih tridesetih letih vplivalo na spreminjanje vzorcev vedenja, na vrednote in prepričanja o življenju in razumevanje mesta. Primeri začasne uporabe praznih prostorov v Kopru bodo uporabljeni kot primeri nove urbanosti. Rezultati raziskovanja poletne šole bodo na voljo javnosti in Mestni občini Koper, slednji so lahko podlaga za oblikovanje občinskega prostorskega načrta (OPN). 
 
Na podlagi dobro premišljenega in poglobljeno realiziranega procesa bo opredeljen nov besednjak za prebivalce, prostorske uporabnike in oblikovalce politike s ciljem ustvarjanja skupnega jezika za prostorski razvoj. Posebno pozornost posvečamo rekuperacije vode, promociji metod pridelave ekološke hrane in ustvarjanja povezane skupnosti. Skupaj s partnerji in predavatelji želimo študentom omogočiti vpogled v alternativne vire in jim približati alternativne načine razmišljanja in dojemanja sveta. Zato smo v okviru poletne šole pripravili tematske dneve in več praktičnih delavnic z strokovnjaki iz slehernega področja, ki ga bomo obravnavali.