ARHITEKTURA V LESU DANES ZA JUTRI

 

Odprte hiše Slovenije (OHS) vabijo na ogled razstave Arhitektura v lesu danes za jutri, ki bo od 15. februarja do 30. aprila 2021 na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani. 
 
Razstava, ki je nastala pod pokroviteljstvom MGRT Direktorata za Lesarstvo in javne agencije SPIRIT Slovenija ter v sodelovanju s partnerji Alfa Natura d.o.o., Bauta d.o.o., CBD d.o.o., Eko koncept d.o.o., Lumar IG d.o.o., Marles d.o.o., M Sora d.d., Riko Hiše d.o.o.,Silvaprodukt d.o.o. in Turizem Ljubljana, prikazuje odlične arhitekturne projekte slovenskih arhitektov in konstrukcijskih inženirjev. Na 80ih panojih je prikazana inovativna, trajnostna in inspirativna uporaba lesa, tako v konstrukciji samih stavb kot v notranji opremi. 
 
Med predstavljeni projekti so tudi arhitekturne realizacije, ki so v letu 2020 prejele nacionalno nagrado Naj lesena gradnja 2020, ki sta jo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo in Spirit Slovenija, javna agencija podelila že tretje leto zapored. V razstavo so uvrščeni tudi projekti, ki so nominirani za pomembno mednarodno nagrado na področju arhitekture Mies van der Rohe 2022 in projekti letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada, biroja Jereb in Budja arhitekti. 
 
Razstava predstavlja izjemno pestro tipologijo arhitektur: od lesenih izobraževalnih stavb, športnih dvoran, eno in več stanovanjskih hiš do turističnih objektov, ki les uporabljajo na najrazličnejše načine.
 
Porast rabe lesa kaže na vse večje zavedanje o pomenu kakovostno in trajnostno oblikovanih prostorov. Lesena gradnja lahko s pravilnim izborom lesa, vrsto konstrukcije in načina gradnje izpolnjuje bistvene zahteve sodobne trajnostne gradnje, ki zmanjšuje obremenitev okolja. Les ob nastajanju in v obdobju uporabe skladišči CO2, prav tako pa je pri predelavi lesa potrebno manj energije kot pri drugih materialih. Gradnja z lesom je hitrejša, energetsko učinkovitejša in bivalno prijaznejša od klasične gradnje.
 
Prav tako ima bivanje v stiku z lesom veliko pozitivnih lastnosti, saj lesene stavbe nudijo visoko stopnjo bivalnega ugodja. Znanstveniki ugotavljajo, da poučevanje in izobraževanje v lesenih prostorih spodbuja kreativnost in večjo motivacijo za pridobivanje znanj.
 
Danes je še posebej pomembno, da razumemo pomen kakovostno grajenega prostora, ki razvija estetske in funkcionalne standarde bivalne kulture v sozvočju z najsodobnejšo tehnologijo, z okoljem in podnebnimi spremembami. Tudi pobuda Evropske komisije »Novi evropski Bauhaus« za pospešitev zelene preobrazbe postavlja arhitekturo in arhitekte v ospredje prehoda v bolj trajnostno gospodarstvo in družbo.
 
OHS povezujejo trajnostnost z odlično arhitekturo in ponujajo praktične odgovore za življenje v sožitju z naravo. Uporaba lesa v arhitekturi in notranji opremi je zagotovo odgovor za zeleno prihodnost. Zato da bo 21. stoletje lepše, bolj zeleno in bolj človeško.
 
Odprte hiše Slovenije so arhitekturno središče za spodbujanje trajnostnega oblikovanja in razumevanje arhitekture v vsakdanjem življenju. Povezujejo različne strokovnjake na področju načrtovanja, gradnje in prenove stavb, notranje opreme, zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja. Zavzemajo se za odgovorno ravnanje s prostorom z uporabo trajnostnih materialov ter za vključujoče sobivanje, ki združuje trajnostnost in estetiko.
 
Obiščite festival OHS in doživite osebno izkušnjo v arhitekturi, ki je prijazna do okolja, narave in ljudi. 
 
Dodatne informacije:
Lenka Kavčič, direktorica 
lenka@odprtehiseslovenije.org
041 764 064
 
Eva Eržen, programska vodja 
eva@odprtehiseslovenije.org
031 474 685