ARHITEKTURA. SKULPTURA. SPOMIN. V LIBERTAS V KOPRU

 

Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–1991, v četrtek, 25. marca, ob 18:00 v živo Weltraum live FB link and NORadio / www.noradio.org / in ob 19:00 odprtje razstave v skladišču soli Libertas Koper in v živo prek Facebooka.
 
Po razstavi na Piranskih dnevih arhitekture v Piranu, nato v arhitekturni galeriji DESSA v Ljubljani, na spletni platformi ob 22. mednarodnem Salonu arhitekture v Novem Sadu in na spletni konferenci na Architectuul nadaljuje projekt Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945-1991 svoje popotovanje po poti spomina v koprskem skladišču soli Liberats. Razstavo v Libertasu organizirata Avtomatik Delovišče in Galerija DESSA v sodelovanju z Mestno občino Koper. Projekt bo širši publiki predstavljen v živo, oglasili se bomo z dveh spominskih lokacij - iz Ilirske Bistrice in iz Črnega Kala, spremljalo pa nas bo občinstvo Architectuula, Kosovske arhitekturne fundacije ter poslušalci radijskega šova v živo WELTRAUM na NOR Radio.

Ob gostovanju razsatve v Libertas v Koru sta nastala še dva filma:
Weltraum_ 02/06_ Architecture and Memory 
Razstava Arhitektura. Skulptura. Spomin. v Kopru 

Na podlagi visoke arhitekturno-umetniške vrednosti objektov in izjemne kontemplativnosti prostorskih zasnov razstava ovrednoti izjemnost arhitekture jugoslovanskih spomenikov NOB, ki jo poleg estetske in konstrukcijske inovativnosti nadgrajuje samosvoj umetniški izraz. Z razpadom Jugoslavije leta 1991 je začela izzvenevati potreba po spoštovanju spomina, ki ga izražajo njena spominska obeležja. Zato so spomeniki danes po posameznih območjih v različnih stanjih. Ponekod ohranjajo spoštljiv spomin na preteklost in na prizadevanja minulih generacij, drugod so zapuščeni in prepuščeni propadu ali pa celo oskrunjeni. Zaradi abstraktnosti jih danes izkoriščajo v komercialne namene: od snemanja reklam, resničnostnih šovov in glasbenih videospotov. Takšno raba spomenikov s strani posameznikov, ki s preteklostjo ne čutijo oziroma je ne poznajo in je zato tudi ne morejo spoštovati, je zloraba in omalovaževanje dostojanstva žrtev ter spomina nanje. Projekt poskuša spodbuditi zrelo in spoštljivo presojo umetniško arhitekturne vrednosti spomenikov nekdanje države, opozoriti na njihov kulturni in kontemplativni pomen ter s tem prispevati k vzdrževanju in ohranjanju spominskih območij. Spomeniki so vezi s preteklostjo, opominjajo na dostojanstvo človeškega življenja in smrti. In spomina.

organizator
Galerija DESSA, Architectuul in Arhitektov bilten v sodelovanju z: Architecture Kosovo Foundation, Avtomatik Delovišče, Radio NOR, Skladišče Libertas v Kopru in Mestna občina Koper

kuratorji
Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik